Βοτανοθεραπεία - Αρωματοθεραπεία


Από την αρχαιότητα μέχρι και τις αρχές περίπου του προηγούμενου αιώνα, όλοι οι πολιτισμοί βάσισαν την πηγή των περισσότερων φαρμακευτικών ουσιών για την θεραπεία των ασθενειών στα βότανα. Ανάμεσά τους η αρχαία Ελλάδα ( με τον Ιπποκράτη και τον Διοσκουρίδη) η αρχαία Κίνα, η αρχαία Ινδία, πολιτισμοί που σημάδεψαν την εξέλιξη του ανθρώπινου κόσμου. Εδώ και αρκετά χρόνια, η αρχαία γνώση συνδυάζεται και ενδυναμώνεται από την επιστημονική προσέγγιση. Η φυτοθεραπεία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ιατρικής επιστήμης. Έτσι τα φυτά έχουν δώσει στην ιατρική του δυτικού κόσμου σχεδόν το 80% των δραστικών της συστατικών, όπως την κινίνη, την δακτυλίτιδα, την παπαβερίνη κ.α.  Σήμερα έχει αποδειχτεί με επιστημονικές μελέτες ότι πολλά φυτά  έχουν θεραπευτικές ιδιότητες χωρίς παρενέργειες και αρνητικές επιδράσεις στον οργανισμό, καθώς οι χημικές ουσίες των δραστικών συστατικών τους δημιουργούνται στο μεγαλύτερο εργαστήριο του κόσμου: αυτό της φύσης. Ο αριθμός των βοτάνων με αποδεδειγμένες θεραπευτικές ιδιότητες είναι αρκετά μεγάλος: 5.800 περίπου βότανα αναφέρονται στην Κινέζικη Βοτανοθεραπεία, 2.500 περίπου στην Ινδική, περίπου 800 από την Αφρική, 300 που αναφέρονται επισήμως ως κατάλληλα για θεραπευτική χρήση με επιστημονικές μονογραφίες στην  Ευρώπη.

Όμως, ό,τι φυτικό ή φυσικό δεν σημαίνει ότι είναι και ασφαλές. Στη φύση φύονται πολλά φυτά με ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν τον θάνατο σε μικρές ποσότητες ή περιέχουν τοξίνες που μπορεί να προκαλέσουν σημαντική βλάβη στον οργανισμό, όπως οι ουσίες που περιέχει το διάσημο κώνειο και η μπελαντόνα. Ακόμα και τα φυτοθεραπευτικά που θεωρούνται ασφαλή μπορεί να είναι επικίνδυνα όταν χρησιμοποιούνται κάτω από λάθος συνθήκες, όπως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της γαλουχίας. Ακόμα και τα κοινά βότανα της κουζίνας μπορεί  να προκαλέσουν πρόωρο τοκετό ή διακοπή του γάλακτος όταν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες. Επίσης, τα φυτικά σκευάσματα μπορεί να κάνουν σημαντικές αλληλεπιδράσεις με πολλά φάρμακα που χρησιμοποιούνται συχνά. Η απρόσεκτη χρήση τους μπορεί να εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, γι’ αυτό καλύτερα να χρησιμοποιούνται υπό την επίβλεψη ενός ιατρού. Τα φυτικά σκευάσματα όταν χρησιμοποιούνται σωστά σύμφωνα με τις συμβουλές ενός έμπειρου ολιστικού ιατρού στα πλαίσια μιας ολιστικής ιατρικής θεραπευτικής μπορεί να προσφέρουν σημαντικά οφέλη για το άτομο.

 

Αρωματοθεραπεία

Αρωματοθεραπεία, είναι ο κλάδος εκείνος της ολιστικής  ιατρικής που σαν  σκοπό της έχει τη θεραπεία νου, ψυχής και σώματος με τη χρήση των αρωμάτων (όχι αυτών που γνωρίζουμε όλοι λόγω των κοσμητικών τους ιδιοτήτων) αλλά των γνωστών για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, αποσταγμένων  αιθέριων ελαίων.

Είναι καλό να δούμε την αρωματοθεραπεία σαν κομμάτι ενός ολιστικού τρόπου προσέγγισης μιας ανισορροπίας ενός οργανισμού. Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να μένουμε μόνο στο σύμπτωμα της ασθένειας, αλλά  αναζητάμε το αίτιο της αρρώστιας και  φροντίζουμε για την πρόληψη της. Επομένως, στην ολιστική αρωματοθεραπεία  στοχεύουμε στην τοπική λύση του προβλήματος όσο και στην ενίσχυση του οργανισμού γενικότερα.

Οι  τρεις  κύριες σχολές  εφαρμογής  της  αρωματοθεραπείας είναι:

  1. Γερμανική : με κύρια έμφαση στην όσφρηση (εισπνοές - διάχυση – εξαέρωση-  υδρομασάζ)
  2. Αγγλική   : ολόσωμο χαλαρωτικό μασάζ με αιθέρια έλαια διαλυμένα σε μια βάση από φυτικά λάδια (αρωματοθεραπευτικό μασάζ)
  3. Γαλλική : εσωτερική χρήση των αιθέριων ελαίων κατά το ιατρικό πρότυπο (στοματική οδός/υπόθετα)

Παρέχονται συνεδρίες  και διοργανώνονται σεμινάρια απο την Δρ. Κοέν Ρασέλ. 

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

pantrading

Κέντρο Εναλλακτικών Αγωγών Υγείας & Ευεξίας

δ :  Ανθ. Γαζή 1 / 3ος Όροφος / Λάρισα

Τ : 6977709747 / 6951768557

e : info@kentro-evexias.grverification code

Εισάγετε τον κωδικό ασφαλείαςΕναλλακτικές Αγωγές

Είναι ένα σύνολο από εναλλακτικές αγωγές θεραπείας αλλά και βελτίωσης της υγείας μας όπως η ανθοθεραπεία, η ομοιοπαθητική, η οστεοπαθητική και εφαρμογές της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής, χαρακτηριστικότερες εκ των οποίων είναι ο βελονισμός και η μοξαθεραπεία.

Θεραπευτικό μασάζ

Οι επιστημονικές βάσεις της δράσης του μασάζ είναι πολλές. Το μασάζ λειτουργεί σε συνεργία με το κυκλοφορικό, το αρθρομυϊκό και το νευρικό σύστημα. Το θεραπευτικό μασάζ χαλαρώνει τους σφιγμένους μύες, τους συνδετικούς ιστούς & βοηθάει την διάσπαση του υποδόριου λίπους, βελτιώνοντας την εμφάνιση της επιδερμίδας.

Διαγνωστικές Μέθοδοι

Το τεστ διατροφικής δυσανεξίας μπορεί να αποκαλύψει τις τροφές που επηρεάζουν τον μεταβολισμό και δεν ταιριάζουν στον οργανισμό μας. Συμπληρωματικά στο τεστ διατροφικής δυσανεξίας (τεστ τροφών) λειτουργεί μία ολιστική προσέγγιση που να περιλαμβάνει ένα διαιτολόγιο & συμπληρώματα διατροφής.

Σεμινάρια

Το κέντρο διοργανώνει σεμινάρια πάνω στα αντικείμενα τα οποία μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας. Εάν σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στα τηλέφωνα επικοινωνίας 6977709747 & 6951768557

Σκοπός μας είναι η αποκατάσταση της υγείας που αυξάνει τη διάθεση για κίνηση και δραστηριότητα και την δίψα για ζωή. Για το λόγο αυτό στο κέντρο μας υπάρχει μια πολυφωνία μεθόδων που στοχεύουν στην διαφορετικότητα και την ατομικότητα του κάθε ανθρώπου.
>>